Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta w wersji mini

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 25 dag
mąka krupczatka 25 dag
miód 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 280 mililitrów
drożdże świeże 25 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta w wersji mini

Kroki postępowania

1

Do miski robota przesiać obie mąki, dodać drożdże, miód i sól. Całość wymieszać.

Krok 1 - Ciabatta w wersji mini foto
2

Wlać wodę. Wyrabiać najpierw na małych, a następnie na dużych obrotach przez 2-3 minuty.

Krok 2 - Ciabatta w wersji mini foto
3
Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, uformować kulę i wsadzić do miski. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciabatta w wersji mini foto
4
Wyrośnięte ciasto przełożyć z powrotem tym razem na dosyć mocno oprószony mąką blat.
Krok 4 - Ciabatta w wersji mini foto
5

Podzielić na 4 równe części. Uformować prostokątne bułeczki wielkości mniej więcej 9x14 cm, zdecydowanie spłaszczone u góry.

Krok 5 - Ciabatta w wersji mini foto
6
Ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut.
Krok 6 - Ciabatta w wersji mini foto
7
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec ok. 20 minut.
Krok 7 - Ciabatta w wersji mini foto
8
Świetnie nadają się na kanapki - przy czym zabawnie wyglądają pokrojone wzdłuż.
Krok 8 - Ciabatta w wersji mini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 08.03.2014 18:48
te są napewno pyszne, wyglądają tak pięknie
pestka 28.04.2013 09:31
domowej roboty z pewnością są pyszne
Rafał10 24.08.2012 19:16
na pewno jest pyszne:)
sylwia / sytofala 24.08.2012 17:11
cudne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak