Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Poolish

mąka pszenna 230 g
mąka razowa 75 g
woda 300 g
drożdże suche 1/3 łyżeczki

Ciasto

mąka pszenna 540 g
woda 360 g
sól 15 g
drożdże suche 1/2 łyżeczki
oliwa 25 g

Porada

Przepis znalazłam na zapachchleba.blogspot.com

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta

Wszystkie składniki na Poolish mieszamy i zostawiamy na 6 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto łączymy z Poolishem. Ciasto wyrabiamy hakiem robota przez 5 minut na wolnych obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Po 45 i 90 minutach odgazowujemy ciasto. Po tych zabiegach wkładamy miskę z ciastem na 10-14 godzin do lodówki.

Ciasto wyciągamy z lodówki i pozostawiamy na blacie przez około 1 godzinę.
Kolejne czynności wykonujemy ostrożnie, aby nie odgazować za bardzo ciasta. Polecam obejrzeć filmik. Blat posypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto przekładamy na blat i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Ciasto podzieliłam na 4 części i ułożyłam je na posypanych mąką ściereczkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Następnie ciabatte przekładamy na papier do pieczenia/ matę silikonową i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wrzuciłam kilka kostek lodu. Obniżyłam temperaturę do 230 stopni i piekłam 20 minut aż do zarumienienia. Pieczywo powinno pozostać w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut (Ja jednak nie zrobiłam tego bo moje "bochenki", a raczej mega bułki wyszły dość cienkie i mogło by to spowodować zbyt mocne ich spieczenie).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 18.11.2015 15:05
pyszna bułeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak