Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta
Składniki na ciasto łączymy z Poolishem. Ciasto wyrabiamy hakiem robota przez 5 minut na wolnych obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Po 45 i 90 minutach odgazowujemy ciasto. Po tych zabiegach wkładamy miskę z ciastem na 10-14 godzin do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki i pozostawiamy na blacie przez około 1 godzinę.
Kolejne czynności wykonujemy ostrożnie, aby nie odgazować za bardzo ciasta. Polecam obejrzeć filmik. Blat posypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto przekładamy na blat i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Ciasto podzieliłam na 4 części i ułożyłam je na posypanych mąką ściereczkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Następnie ciabatte przekładamy na papier do pieczenia/ matę silikonową i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wrzuciłam kilka kostek lodu. Obniżyłam temperaturę do 230 stopni i piekłam 20 minut aż do zarumienienia. Pieczywo powinno pozostać w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut (Ja jednak nie zrobiłam tego bo moje "bochenki", a raczej mega bułki wyszły dość cienkie i mogło by to spowodować zbyt mocne ich spieczenie).