Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z czerwonej cebuli

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej roślinny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet balsamiczny 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
wino czerwone 100 ml
cebula czerwona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z czerwonej cebuli

Smak głęboki, pracy mało, koszty niewielki z założeniem że masz w domu kilka octów i wino od gości na święta:)

na 1 słoik 180ml

Cebulę pokroiłam na cienkie półplastry, dodałam olej odrobinę soli i pieprzu. Dusiłam pod przykryciem do 30 minut. Ważne by mieszać częściej już w połowie czasu duszenia bo cebula się karmelizuje i zaczyna przypiekać, łatwo ją przypalić i stracić;)
Dodałam octy, wino i zagotowałam. Dodałam cukier i wymieszałam. Następnie na wolnym ogniu zredukowałam płyny co trwało u mnie 25 minut. Przełożyłam do wysokiego pojemniczka i zmiksowałam ręcznym blenderem. Gotowe. Bardzo intensywne w smaku. Idealne do mięs i serów żółtych.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 05.05.2013 20:40
wygląda świetnie, super przepis
krystyna330 27.04.2013 10:23
super przepis
leonowie 04.04.2013 10:50
robiłam raz i sama zjadłam cały słoik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak