Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z cebuli

5.0
(36)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 0,5 kg
oliwa 50 ml
cukier brązowy 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
woda 0,5 szkl
ocet balsamiczny 3 łyżki
sok z cytryny 0,5
sól do smaku
pieprz
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z cebuli

Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę.Następnie dusić na rozgrzanej oliwie,gdy zmięknie dodać cukier i mieszając dusić ok 5 minut.Dodać wodę,czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować na malutkim ogniu około 1h.Gdy sos mocno zgęstnieje,a cebula będzie błyszcząca,skarmelizowana i miękka dodać sok z połowy cytryny,ocet balsamiczny,chili,sól i pieprz do smaku.Całość wymieszać i nadal dusić około 10 minut.
Idealny do mięs zwłaszcza z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak