Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy chutney

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na lekko pikantny, słodki i octowy chutney ze śliwek z dodatkiem rodzynek, cebuli, miodu i przypraw. Jednym słowem rewelacyjny, bogaty w smaku sos inspirowany kuchnią dalekowschodnią.

Składniki:

śliwki węgierki 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
ocet jabłkowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód płynny 1 łyżeczka
rodzynki 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Porada

Chutney najlepiej jest dusić w rondlu o grubym dnie lub teflonowym,bo łatwo przywiera do dna.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy chutney

Chutney śliwkowy ma niezwykle bogaty smak. Pasuje do wędlin, warzyw czy serów. Możecie smarować nim kanapki czy wykorzystać do burgerów. To jeden z lepszych przepisów na chutney ze śliwek.

1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Cebulę drobno kroimy w kostkę. Oba składniki wkładamy do rondla, wlewamy ocet jabłkowi i balsamiczny i stawiamy na małym gazie.

2. W momencie jak śliwki rozmiękną dodajemy rodzynki i dusimy pod przykryciem.

3. Gorczycę i kolendrę wkładamy do moździerza lekko rozgniatamy, wkładamy do śliwek, dodajemy pozostałe przyprawy wraz z miodem i dusimy ok. 1 godziny często mieszając.

4. Gotowy chutney śliwkowy przekładamy do słoiczków a po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.12.2014 12:19
Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo warto:)
adelajda 19.11.2014 11:10
Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Alex_M 13.11.2014 17:19
chętnie bym spróbowała
pestka 13.11.2014 09:09
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak