Chutney śliwkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    800 g
  • cebula

    200 g
  • ocet winny

    70 ml
  • cukier

    100 ml
  • rodzynki

    100 ml
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczki
  • kardamon

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze śliwakmi umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.
Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 24.11.2013 19:31
pyszota:) bardzo dobre
Czarnula87 03.10.2013 18:34
doskonały :)
AZgotuj 03.10.2013 14:37
bardzo apetyczny
elka72 03.10.2013 14:19
Świetne przetwory;)Bardzo podobają mi się naklejki na słoiczkach:)
Ewa 03.10.2013 13:52
Uwielbiam. Porywam słoiczek :) . Pozdrawiam.
idealme 03.10.2013 13:48
pyszności! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat