Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney rabarbarowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rabarbar 500 gram
cebula biała 1 sztuka
cukier brązowy 75 gram
ocet jabłkowy 50 mililitr
chili Prymat do smaku
kolendra Prymat do smaku 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól do smaku
imbir starty 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

*chutney można zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam, bo rabarbar i cebule bardzo drobno pokroiłam *sos można przełożyć do słoików i pasteryzować *z tej porcji wyszło mi 2 małe słoiczki sosu

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney rabarbarowy

Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pól godziny, żeby puścił sok.

W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 01.06.2014 12:45
pysznie wygląda:)
pestka 01.06.2014 12:29
bardzo smaczny, lubię taki do mięsa
Alex_M 01.06.2014 11:10
wow! świetny pomysł :)
ben-ka 01.06.2014 09:59
Jadłam i polecam!
Lidzia 01.06.2014 08:20
Super do mięska.
Sylwia26 01.06.2014 08:05
ale pyszności
iziona 01.06.2014 07:58
Urocze zdjęcie bo to co w słoiczku to musi być pyszne, kocham rabarbar :)
norweska20 31.05.2014 23:14
takiego połączenia jeszcze nie próbowałam..zapowiada się wspaniale
mufinka79 31.05.2014 22:56
Fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak