Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHUTNEY MALINOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 300 gram
cebula biała 300 gram
wino białe wytrawne 100 ml
ocet winny 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2 szt
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: CHUTNEY MALINOWY

Kroki postępowania

1
Maliny umyć włożyć na patelnię o grubym dnie.Następnie obrać jabłko i cebulę,pokroić w kostkę i dodać do malin.Wlać ocet winny,wodę i wino,dodać cynamon,gałkę muszkatołową,mielone ziele angielskie,chili,gożdziki i sól,wsypać cukier.
Krok 1 - CHUTNEY MALINOWY foto
2
Postawić patelnię na ogniu i wymieszać wszystkie składniki,całość doprowadzić do wrzenia,przykryć i gotować około 20-25 minut od czasu do czasu mieszając,następnie zdjąć pokrywkę.
Krok 2 - CHUTNEY MALINOWY foto
3
Zmniejszyć gaz pod patelnią do minimum i smażyć przez 2 godziny prawie cały czas mieszając,aż wszystkie składniki się rozpadną a całość będzie miała konsystencję dżemu.W razie potrzeby podlać winem lub wodą w trakcie smażenia.
Krok 3 - CHUTNEY MALINOWY foto
4
Gotowy gorący chutney można przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.Świetnie się nadaje jako dodatek do mięs i serów zwłaszcza pleśniowych typu camembert oraz kanapek.Smacznego.
Krok 4 - CHUTNEY MALINOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 07.10.2013 15:03
lubie maliny,takie desery też
Katarzyna59 16.07.2013 07:31
super, ekstra
kuklik 11.05.2013 16:43
tego jeszcze nie próbowałam
Motorek 20.04.2013 10:27
super kolacyjka
Rybciia 14.04.2013 15:05
super przepis!!!
agogo2 13.03.2013 12:03
swietny przepis
MAR3STA 31.01.2013 19:47
wybornie
Papryczka 13.01.2013 21:03
może być smaczne
gacopierz23 28.12.2012 22:11
ser pleśniowy to coś dla mnie więc myślę, że ten dodatek się przyda
Krystyna32 07.12.2012 10:21
extra
olkaaa 05.12.2012 09:15
rewelacyjny przepis
cooleczka 29.11.2012 19:24
zapowiada się pysznie
Seba 08.11.2012 08:39
extra
Norgiusz 04.11.2012 08:24
swietne
mirosława4 03.11.2012 22:08
rewelacja
adelajda 04.10.2012 08:07
pokazane super !
andrzej10 01.10.2012 08:46
pewnie dobre
Wacław 30.09.2012 10:37
fajne,kolorowe danie :)
anemon 29.09.2012 18:05
Malinowego jeszcze nie próbowałam, a wygląda apetycznie.
Ada-Gaba 29.09.2012 07:15
apetyczne
Betka 28.09.2012 17:02
super;)
octo 28.09.2012 16:59
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak