Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney figowo-śliwkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na syrop

ocet malinowy 120 ml
ocet balsamiczny 50 ml
cukier trzcinowy 100 g
sól 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Chutney

figi 500 g
śliwki węgierki 500 g
cebula czerwona 200 g
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos chili 1-2 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Jeżeli chcemy chutney przechowywać dłużej, polecam metodę pasteryzacji w piekarniku. Na otrzymaną ilość chutney potrzebowałam 3 słoiki dżemowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney figowo-śliwkowy

1. Wszystkie składniki na syrop umieść w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem. Gotuj do zredukowania się płynów do połowy - powinno się zagęścić i powstać coś w rodzaju syropu. Zdjąć z ognia.

2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, każdą połówkę przekroić jeszcze na 2-3 części. Figi również na małe części. Cebulę drobno poszatkować. Wrzucić do garnka z octami. Zamieszać. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Mnie zajęło to prawie godzinę. Masa musi zdecydowanie zgęstnieć i mieć konsystencję marmolady. Na sam koniec smażenia dodać ostry sos z papryczek, kardamon i anyż. Przesmazyć chwilę i jeżeli chcemy by chutney był bardziej ostry można dodać jeszcze sos z chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak