Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney cukiniowo-śliwkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cebula 300 g
imbir średni kawałek
papryczka chili 2 szt.
pomidory z puszki
pasta paprykowa do smaku
sok jabłkowy 1 litr
ocet jabłkowy 1 szkl.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
kolendra mielona do smaku
Kolendra natka do smaku
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
cukinia 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney cukiniowo-śliwkowy

Cukinię utrzeć na grubej tarce, śliwki drobno pokroić, imbir obrać i drobno utrzeć, cebulę i chili posiekać.
Wszystko razem włożyć do rondla, zalać sokiem jabłkowym, dodać cynamon, kolendrę, posiekane pomidory z puszki (razem z zalewą), nieco kucharka, ziele angielskie i liście laurowe - dusić do czasu, aż całość odparuje i zgęstnieje.
Doprawić pieprzem, cukrem, pastą paprykową i kucharkiem.
Sosem napełnić niewielkie słoiczki i zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak