Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHURROS- HISZPAŃSKIE SŁODKOŚCI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 280 mililitró
masło 30 gram
mąka pszenna 200 gram
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: CHURROS- HISZPAŃSKIE SŁODKOŚCI

Wodę przelewamy do garnka, zagotowujemy z masłem, cukrem, solą. Zaraz po rozpuszczeniu masła wsypujemy całą mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łyżką (powinno odchodzić od garnka).

Teraz garnek zdjąć z pieca, wbić jajko, miksować, dodać kolejne jajko, znów miksować. Ciasto stanie się dość gęste i klejące.

Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.

W garnku rozgrzać olej, ciasto wyciskać z rękawa na gorący olej (potrzebne są dość długie paski) z racji tego, że ciasto jest gęste i klejące, warto odcinać je nożyczkami.

Ciasteczka smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 27.10.2012 05:27
dobre
leonowie 26.10.2012 20:23
jeszcze nie jadłam takich:)
Silver Teaspoon 26.10.2012 20:12
Bardzo je lubię, szczególnie od razu po upieczeniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak