CHURROS- HISZPAŃSKIE SŁODKOŚCI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    280 mililitró
  • masło

    30 gram
  • mąka pszenna

    200 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    2 sztuki
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przelewamy do garnka, zagotowujemy z masłem, cukrem, solą. Zaraz po rozpuszczeniu masła wsypujemy całą mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łyżką (powinno odchodzić od garnka).

Teraz garnek zdjąć z pieca, wbić jajko, miksować, dodać kolejne jajko, znów miksować. Ciasto stanie się dość gęste i klejące.

Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.

W garnku rozgrzać olej, ciasto wyciskać z rękawa na gorący olej (potrzebne są dość długie paski) z racji tego, że ciasto jest gęste i klejące, warto odcinać je nożyczkami.

Ciasteczka smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monisia1977 27.10.2012 05:27
dobre
leonowie 26.10.2012 20:23
jeszcze nie jadłam takich:)
Silver Teaspoon 26.10.2012 20:12
Bardzo je lubię, szczególnie od razu po upieczeniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat