Przepis i sposób przygotowania na: Churros czyli coś z niczego
około 32 churros
Na talerzu wymieszaj cukier z cynamonem.
Mąkę i proszek wsyp do miski. Wlej gorącą wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Odstaw na 10 minut, a w tym czasie rozgrzej olej w rondelku (lub dwóch, żeby smażenie trwało krócej).
Rozgrzej olej na ogniu. Kiedy uznasz, że jest wystarczająco gorący, wrzuć do rondelka kawałeczek chleba. Jeśli będzie skwierczał i zbrązowieje się po 30 sekundach - olej jest wystarczająco nagrzany. Jeśli używasz frytownicy olej powinien mieć temperaturę 170 stopni.
Jeśli używasz szprycy napełnij ją ciastem, i wyciskaj je do gorącego oleju odcinając nożyczkami odpowiednią długość (4-5 cm).
Odcinaj po 4-5 i smaż aż zrobią się złote, wyławiaj łyżką cedzakową lub szczypcami i układaj na wyłożonej papierowym ręcznikiem blaszce do pieczenia. Aby churros nie straciły ciepła po osuszeniu przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Gdy już wszystkie churros będą usmażone obtocz je w cynamonowym cukrze.
Stop wszystkie składniki czekoladowego sosu w rondelku o grubym dnie na bardzo małym ogniu. Gdy tylko czekolada zacznie się topić, zdejmij z ognia i przelej do pojedynczych miseczek, najlepiej dla każdej osoby oddzielnie.