Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

churros

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200g
masło 30g
woda 250ml
sól szczypta
cukier 2łyżki
jajko 2szt
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: churros

Kroki postępowania

1
250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści.
Krok 1 - churros foto
2
Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
Krok 2 - churros foto
3
Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
Krok 3 - churros foto
4
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę).
Krok 4 - churros foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 09.04.2015 19:50
coś nowego
Cynamonka 09.04.2015 14:37
Lubię te hiszpańskie smakołyki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak