Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Churros

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis idealny na Tłusty Czwartek. Tym razem przywołujemy smaki pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Churros to proste do przygotowania ciasteczka, które smażymy na głębokim tłuszczu. Można podawać je na wiele sposobów - same, z cukrem pudrem lub słodkim sosem np. czekoladowym. 

Składniki:

Przepis na churros:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 50 gramów
cukier 2 łyżki
mleko 250 mililitrów
jajko 2 sztuki
cukier puder
olej do smażenia

Przepis na sos czekoladowy:

śmietana 30% 200 mililitrów
masło 1 łyżka
chili Prymat 1 szczypta
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
czekolada 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Churros

Hiszpańskie churros przygotujecie bardzo szybko. Wśród listy składników, znajdują się takie, które najczęściej są w naszych kuchennych zapasach. Więc jeśli naszła Was ochota na coś pysznego to polecam!

1. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno być gęste.

2. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto powinno być gęste).

3. W garnku rozgrzewamy olej.

4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzany olej wyciskamy kawałki długości ok. 8 cm. Kawałki ciasta można wycisnąć również na papier do pieczenia i potem wrzucić je do gorącego oleju. Churros smażymy na złoty kolor, a po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.

5. Przygotowujemy sos czekoladowy: 200 ml śmietany 30% zagotowujemy z łyżką masła i przyprawiamy cynamonem i chili według upodobania. Następnie dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

6. Na koniec churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.

Smacznego!

Obłędnie pyszne ciasteczka z dodatkiem sosu czekoladowego. Smakują najlepiej od razu po usmażeniu. Są fajną alternatywą dla popularnych faworków. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.10.2016 09:55
nigdy nie jadlam, wyglada smakowicie :-)
aga3103 24.08.2016 10:31
Dziękuję i życzę smacznego! :)
Konczi 23.08.2016 09:17
Prezentuje się cudnie :)
Madzai 23.08.2016 08:57
Widziałam ale nie próbował jeszcze :) wygląda super!
kasia.s 23.08.2016 08:10
Nigdy nie jadłam tego przysmaku, ale będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis :)
Iwusia 22.08.2016 23:39
uwielbiam
KORAL 22.08.2016 22:17
Fajne, myślałam że to frytki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak