Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Churros

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 300 ml
mąka pszenna 24 dkg
cukier 1 łyżka
masło 3 dkg
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1/2 opakowania
jajko 2 sztuki
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do opruszenia

Przepis i sposób przygotowania na: Churros

Wodę posolić,dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Dodać masło i rozpuścić je.Powoli mieszając dodawać mąkę.Chwilkę pogotować,aż ciasto przestanie przyklejać się do ścianek rondelka.Wystudzić ciasto,następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aż jajka dobrze się połączą z resztą ciasta.

Ciasto przekładamy do szerokiego rękawa cukierniczego z szeroką dekoracyjną końcówką( u mnie duża gwiazda).

Wyciskamy z worka na rozgrzany tłuszcz duże kawałeczki ciasta(ja odcinałam ciasto nożyczkami) i smażymy na głębokim oleju z obydwu stron.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i lekko odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.12.2013 15:49
apetyczny przepis na deser
Aannkaa82 09.06.2013 19:45
NIgdy nie robiłam ale wyglądają bardzo apetycznie wiec na pewno spróbuję :)
Izabela77 09.06.2013 17:40
Piekłam je i są przepyszne
as28 09.06.2013 15:46
mniam mniam
Konczi 09.06.2013 15:09
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak