Chudy bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 kg
  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • kiełbasa

    20 dag
  • boczek wędzony

    25 dag
  • liść laurowy

    3-4 szt
  • ziele angielskie

    5-6 szt
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • kminek

    1 szczypta
  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • grzyby suszone

    5-6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gotujemy. Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do garnka razem z grzybkami , zalewamy wodą i również gotujemy-w osobnym garnku. Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Kiedy kapusty się ugotują, łączymy je ze sobą, dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, a także przyprawy. Gotujemy całość na wolnym ogniu około godziny, pilnując by się nie przypaliła oraz w razie potrzeby uzupełniając wodę. Bigos należy przygotowywać około 3 dni wcześniej. Dobrze jest go podgotować codziennie przez te 3 dni przez 1,5-2 godziny, bo właśnie wtedy nabiera odpowiedniego smaku. Można go z powodzeniem mrozić. Warto dodać do bigosu odrobinę czerwonego wina, wzbogaca ono dodatkowo smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 27.11.2011 00:13
to coś dla mnie!
Magdalena42 23.11.2011 14:21
coś pysznego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat