Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • chrzan tarty

    2 czubate łyżeczki
  • przyprawa do mięs

    3 czubate łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1 szczypta
  • czubrica zielona

    1/2 łyżeczki
  • miód

    3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 czubata łyżeczka
  • sól peklowa

    2 płaskie łyżeczki
  • olej

    4 łyżeczki
  • szynka wieprzowa

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego chrzan, miód, ocet, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto
Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 dni do lodówki. Co mniej więcej 12 godzin szynkę odwrócić, żeby równo się marynowała.
Krok 3 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto
Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, w której się marynowała, zamknąć i ułożyć na blasze. Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczoną szynkę ostudzić, kroić w cienkie plastry. Podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 02.08.2016 23:31
ciekawi mnie jak smakuje
Franciszek 31.07.2016 12:57
super jedzonko
RenataZ-et 31.07.2016 11:17
super szyneczka!
Wafelek2601 31.07.2016 11:12
Pyszności.
Ola1984 31.07.2016 07:51
Pyszna porcja mięska :)
marzut 31.07.2016 01:26
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat