Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
chrzan tarty 2 czubate łyżeczki
Przyprawa do mięs Prymat 3 czubate łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
czubrica zielona 1/2 łyżeczki
miód 3 łyżeczki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 czubata łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 płaskie łyżeczki
olej 4 łyżeczki
szynka wieprzowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego chrzan, miód, ocet, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto
2
Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 dni do lodówki. Co mniej więcej 12 godzin szynkę odwrócić, żeby równo się marynowała.
Krok 2 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto
3
Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, w której się marynowała, zamknąć i ułożyć na blasze. Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczoną szynkę ostudzić, kroić w cienkie plastry. Podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu.
Krok 3 - Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 02.08.2016 23:31
ciekawi mnie jak smakuje
Franciszek 31.07.2016 12:57
super jedzonko
RenataZ-et 31.07.2016 11:17
super szyneczka!
Wafelek2601 31.07.2016 11:12
Pyszności.
Ola1984 31.07.2016 07:51
Pyszna porcja mięska :)
marzut 31.07.2016 01:26
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak