Chrzanowe mini pulpeciki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone drobiowe

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Chrzan śmietankowy Smak

    5 łyżek
  • sól

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulkę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni.
Do miski przełożyć zmielone mięso ( ja użyłam fileta z kurczaka ale może być też z indyka ), rozgniecioną bułkę, wbić całe jajko, dodać przestudzoną cebulkę i zmiażdżony czosnek. Wyrobić mięsną masę i dodać chrzan oraz doprawić mięso solą, ziołowym pieprzem, papryką, rozmarynem i majerankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy formować maleńkie kuleczki i smażyć z każdej ze stron na złoty kolor.
Odłożyć usmażone pulpeciki na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar ojeju.
sylwia_sl
Często podaję te pulpeciki jako przekąskę na imprezach. Wbijam w nie wykałaczkę dodając oliwkę lub małą konserwową pieczarkę. Świetnie też komponują się z sosem koperkowym lub chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 02.07.2014 22:40
smaczne kuleczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat