Przepis i sposób przygotowania na: Chrzan tarty domowy
Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i korzeń nie będzie taki suchy.
Do miseczki, do której będziemy tarli chrzan wlewamy sok z cytryny. Chrzan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków. Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny (octem winnym, jabłkowym). Chrzan wkładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Do chrzanu możecie dodać przed podaniem odrobinę śmietany lub majonezu, co wzbogaci smak i uczyni chrzan bardziej aksamitnym i nieco złagodzi ostrość. Smacznego!