Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrusty faworki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 330 g
mąka krupczatka 215 g
śmietana 12% 250 g
żółtko jajek 6-7
cukier waniliowy 16 g
spirytus 1 łyżka
olej lub smalec
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty faworki

Przygotowanie:

Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę, sól, cukier, spirytus i dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce. Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 10 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 03.02.2017 20:28
pycha - uwielbiam i też muszę zrobić :)
Ola1984 03.02.2017 16:34
Mniam, pyszne faworki :)
dodi 03.02.2017 14:42
ale bym zjadła
pestka 03.02.2017 13:43
pyszny deser
Krzysztof15 03.02.2017 12:15
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak