Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty faworki
Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę, sól, cukier, spirytus i dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce. Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 10 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,