Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrusty - faworki .

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg okoł
jajko 3
proszek do pieczenia 2 - 3 łyżeczki
masło 1/2 kostki
cukier waniliowy 1/2 paczki
esencja octowa 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty - faworki .

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .
Krok 1 - Chrusty - faworki . foto
2
W bijamy jajka , dodajemy posiekane masło i śmietanę
Krok 2 - Chrusty - faworki . foto
3
Zagniatamy tak by powstało ciasto
Krok 3 - Chrusty - faworki . foto
4
Przekrajmy na kilka części
Krok 4 - Chrusty - faworki . foto
5
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki
Krok 5 - Chrusty - faworki . foto
6
Tniemy wzdłuż paski
Krok 6 - Chrusty - faworki . foto
7
Te paski przecinamy na mniejsze kawałki
Krok 7 - Chrusty - faworki . foto
8
Po środku nacinamy dziurki około 1 cm
Krok 8 - Chrusty - faworki . foto
9
Jedną końcówkę przekładamy prze dziurkę i przeciągamy .
Krok 9 - Chrusty - faworki . foto
10
Smażymy na głębokim oleju z jednej i drugiej strony . Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do miski .
Krok 10 - Chrusty - faworki . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:55
ja tak samo,ostatni raz chyba rok temu i to raz aby
mirosława4 27.10.2015 18:01
dawno nie piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak