Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrusty :)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
żółtko jajek 3 szt
gęsta śmietana 4-5 łyżek
soli szczypta
smalec 60 dkg
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 5 łyżek
koniak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chrusty :)

Mąkę przesiać na stół, uformować wgłębienie, wlać w nie żółtka, śmietanę alkohol; dodać odrobinę soli. zarobić ciasto ; powinno uzyskać konsystencję ciasta na makaron.

Wyrabiać trzeba jakieś 15-20 min aby powstały weń pęcherzyki powietrza. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno być gładkie i lśniące. Wyrobione ciasto.przykryć i odstawić na jakieś 15 min do wyrośnięcia.

Wałkować porcjami jak najcieńsze placki i krajać na paski szerokości 2 cm . Długość nie powinna przekraczać 10 cm. Każdy chrust posypać mąką.

Uformowane chrusty powrzucać porcjami na rozgrzany w rondlu smalec. Po wypłynięciu ułożyć na bibułę , żeby odciekły z tłuszczu. Posypać przez sitko wymieszanym cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 13.06.2011 14:40
smaczny
Mati13 15.03.2011 12:04
lubie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak