Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust lany

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
jaja 3s szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
alkohol 1 łyżka
cukier puder
cukier waniliowy
olej do smażenia

Porada

Tłusty czwartek już za chwilkę, jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego chrustu, przygotujcie ten lany. Jest kruchutki,pyszny a do tego przygotujecie go naprawdę ekspresowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust lany

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju. Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak