Chrust lany

Chrust lany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    250 g
  • jaja

    3s szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • alkohol

    1 łyżka
  • cukier puder

  • cukier waniliowy

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju. Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!
Joanna Kryla
Tłusty czwartek już za chwilkę, jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego chrustu, przygotujcie ten lany. Jest kruchutki,pyszny a do tego przygotujecie go naprawdę ekspresowo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat