Chrust czyli faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • szczypta soli

    do smaku
  • spirytus

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    do smaku
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.
Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm i długości około 15 cm. Każdy plasterek ciasta musimy jeszcze przekroić radełkiem w środku wzdłuż na 5-6 cm i przełożyć przez powstały otwór.
W międzyczasie w rondlu podgrzewamy olej rzepakowy. Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa.
Faworki smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym, po czym oprószamy obficie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.02.2019 17:23
Chrust w karnawale musi być obowiązkowo :)
Ilona_eS 25.02.2014 21:42
omniomniom chętnie bym tak jednego albo dwa wszamała:)
Anonimowy 25.02.2014 18:59
znam ten przepis od 25 lat jest najlepszy ze wszystkich które wypróbowałam
Anonimowy 25.02.2014 18:57
znam ten przepis od 25 lat , polecam, nie zawodny a smażyła faworki z różnych przepisów ale ten jest najlepszy :)
Megg 25.02.2014 15:32
uwielbiam faworki, pycha
Monia 25.02.2014 14:25
Dawno nie jadłam... w dzieciństwie chyba :)
Jadwiga/Jaga85 25.02.2014 14:12
Ja jutro będę robić:)
babajaga1969 25.02.2014 12:57
lubię chruścik
Iwa27 25.02.2014 12:47
uwielbiam takie rewelacja
wyattearp 25.02.2014 12:08
już nie mogę się doczekać czwartku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat