Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust cynamonowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuk
cukier 4 łyżki
mąka 2 1/2 szklanki
spirytus 1 łyżka
szczypta soli
cukier puder
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust cynamonowy

Kroki postępowania

1
Cisto zagniatamy na stolnicy z 6 żółtek, mąki, cynamonu, 2 łyżek cukru, i spirytusu.
Najlepiej uderzać cisto wałkiem ok 15-20 minut tak aby do środka dostały się pęcherzyki powietrza.
Krok 1 - Chrust cynamonowy foto
2
Ciasto rozwałkować na stolnicy na bardzo cienki placek i wycinać paski. Każdy pasek naciąć po środku i przełożyć jeden koniec ciasta.
Wszystkie faworki układać na stolnicy.
Krok 2 - Chrust cynamonowy foto
3
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać faworki po kilka sztuk i smażyć je na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki aby tłuszcz wsiąkał w ręcznik.
Krok 3 - Chrust cynamonowy foto
4
Chrust posypać cukrem puderm.
Krok 4 - Chrust cynamonowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 19.01.2014 13:00
z cynamonem jeszcze nie jadłam muszę wypróbować
teresa18 21.04.2013 09:40
coś dobrego
wyattearp 06.04.2013 21:02
apetycznie wyglądają !!!!!!!
tomek18 06.04.2013 10:19
pyszny chruścik
Megg 05.04.2013 12:49
z cynamonem jeszcze nie jadłam,ale świetny pomysł ta nutka cynamonu w faworkach :)
Boska_Agatka 05.04.2013 10:40
palce lizać smakowite
reniatka 05.04.2013 10:36
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak