Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    200 gram
  • żółtka

    3 sztuka
  • śmietana gęsta

    4 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka

PONADTO

  • cukier puder

    3 łyżka
  • olej do smażenia

    1/2 l
  • smalec

    1/2 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.

Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.
W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.

*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust
*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delika

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

12.02.2018 09:08
Koniecznie muszę spróbować zrobić

Klausia

03.02.2016 18:02
wyglądają idealnie :)

Alex_M

15.11.2015 19:25
chętnie bym zjadła :)

Ela15

28.10.2015 08:56
bardzo lubie

mysza75

26.10.2015 11:57
moje ulubione pyszności mniam

ben-ka

26.10.2015 10:55
Może być chrust, mogą być faworki:) i tak są pyszne!

Malinka

26.10.2015 10:35
Jak zwał, tak zwał... Najważniejsze, że wyglądają cudownie apetycznie!

RenataZ-et

26.10.2015 10:13
uwielbiam :)

Futka

26.10.2015 09:19
Idealne i pyszne faworki :)

Aannkaa82

26.10.2015 08:52
Oj ależ mi zrobiłaś ochote na takie chruściki - uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat