Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 1 szt.
drożdże 5 dkg
mleko 1/4 litry
masło 1 łyzka
cukier 4 łyżki
sól szczypta
olej 1/4 szkl.
DODATKOWO:
cukier puder do posypania
olej 1/2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Kroki postępowania

1
Żółtko rozcieramy z drożdżami. mleko podrzewamy z masłem do temp pokojowej. Do naczynia wsypujemy makę, dodajemy drożdże i mleko, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu zwilżając dłonie w oleju. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy w prostokąt,
Krok 1 - Chrust foto
2
z prostokąta nożem wykrawujemy paseczki.
Krok 2 - Chrust foto
3
W środku tych paseczków wykrawujemy dziurkę. Przewijamy przez tą dziurkę jeden z krótszych boków. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chrust foto
4
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Chrust foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 26.11.2012 16:11
smaczne
caffee_tea 25.11.2012 21:11
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak