Chruściki-,,Faworki''

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka bez białek

    5
  • masło

    1/4 kostki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • woda

    2 łyżki
  • sok cytrynowy

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 szklanki
  • wanilia

    1 sztuka
  • sól

  • olej sojowy

    1/2 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę,zrobić w niej zagłębienie,posypać solą i posiekać z masłem i żółtkami,następnie dodać śmietanę i wodę oraz ocet,doprowadzić do gładkiej masy.Rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski 10cmx2cm.Pasek w środku przekroić wzdłuż robiąc 1,5cm przecięcie,przez które przewijamy pasek na pół.Tłuszcz rozgrzewamy do 100 stopni i rzucamy chruścik partiami przekręcając w czasie pieczenia na drugą stronę widelcem.Piec krótko na złoty kolor.Układać na bibułkę celem odsączenia tłuszczu.Następnie na drugiej misce w przygotowanym cukrze pudrze z wanilią obsypywać chruścik i układać na patarze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
blaneczka96 20.08.2012 11:15
Przepyszne Polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat