Chruściki - faworki

Chruściki - faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    3 szt
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

  • śmietana 12-procentowa

    3 (do gotowania)
  • smalec

    (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chruściki w moim domu jak sięgam pamięcią są od bardzo dawna. Są specjalnością mojej żony – cieniutkie, chrupiące, rozpływające się w ustach – istna poezja smaku. Chrust jak mówi sama nazwa powinien być leki i suchy, a nie jak w niektórych sklepach cukierniczych - 20 sztuk i jest 1 kilogram.
Pamiętam również, każdy dostawał paterę z chruścikami, a jedna bardzo duża stała na stole dla gości. Na nią to baczenie miała Pani domu – moja żona. Po zjedzeniu swoich chruścików, zawsze usiłowałem z różnymi wynikami ściągnąć kilka z tej dużej patery. Syn mój, który również jest smakoszem, uczestniczył w tym niecnym procederze na równi ze mną. Po pewnym czasie tak się wyspecjalizowaliśmy, że Pani domu nigdy nie wiedziała kiedy te chruściki zginęły z patery i kto tego dokonał. Wniosek z tego jest tylko jeden – chruściki są rewelacyjne i faktycznie lepszych dotąd nie jadłem.
WYKONANIE:

Wszystkie składniki zagnieść, wybić wałkiem aby napowietrzyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykrawać i formować faworki.Najlepiej smaży się we frytkownicy, w roztopionym smalcu w temperaturze 160 – 170 o C.

Róże karnawałowe - formowanie - wyciąć 3 kółka o różnej średnicy, naciąć od brzegu w 4 równych odstępach, nałożyć kółka na siebie, dobrze w środku docisnąć.

Wypieki kłaść na bibułę i posypać cukrem pudrem. Na róże położyć wisienkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 03.02.2016 18:01
ale świetne :)
Megi 12.02.2015 08:01
wyglądają pysznie, w sam raz na dzisiaj|:)
KasiaK90 30.11.2013 11:06
pyszne faworki;) bardzo lubie
Gabi44 30.11.2013 00:51
Lubię faworki,ale poczekam do Nowego Roku,wtedy smażę.
mufinka79 29.11.2013 20:40
Uwielbiam i faworki i róże karnawałowe :) robię co roku :)
Megg 29.11.2013 19:51
uwielbiam faworki, pycha
Jadwiga/Jaga85 29.11.2013 19:15
Karnawałowe słodkości- PYCHA!
eMMe 29.11.2013 19:03
Uwielbiam je:)
mikrusiak 29.11.2013 18:35
uwielbiam...:) pychchchchchcha...:)
Ola1984 29.11.2013 18:29
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat