Chruściki

Chruściki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500g
  • masło

    40g
  • żółtko jajek

    6
  • śmietana 18 proc

    190g
  • wódka

    1,5 kieliszka
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

  • cukier puder

  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem w paski. W środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 30.03.2017 19:24
bardzo smaczne
gusia1000 22.01.2017 00:19
23 lutego je zrobię.
Aneczka92 21.01.2017 22:31
Dziękuję :)
[email protected] 21.01.2017 20:00
Wygląda pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat