Chruścik, czyli faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • wódka

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    2 łyżki

dodatkowo

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • tłuszcz do smażenia

    1/2 litra/kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, ew. dosypując po trochu mąki. Zawinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto wybijać wałkiem przez około 5 min.-im dłużej tym lepiej. Rozwałkowywać ciasto na cieniutkie placki o grubości około 2-3 mm, wycinać radełkiem paski, a w każdym paseczku robić nożem rozcięcie, przełożyć ciasto-wywijając. Rozgrzać tłuszcz ( u mnie smalec) i smażyć faworki na złoto z każdej strony. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.
Faworki najlepsze sa bardzo cienko rozwałkowane, wtedy są wyjątkowo kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat