Chruścik, czyli faworki

Chruścik, czyli faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • wódka

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    2 łyżki

dodatkowo

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • tłuszcz do smażenia

    1/2 litra/kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chruścik, czyli faworki

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, ew. dosypując po trochu mąki. Zawinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto wybijać wałkiem przez około 5 min.-im dłużej tym lepiej. Rozwałkowywać ciasto na cieniutkie placki o grubości około 2-3 mm, wycinać radełkiem paski, a w każdym paseczku robić nożem rozcięcie, przełożyć ciasto-wywijając. Rozgrzać tłuszcz ( u mnie smalec) i smażyć faworki na złoto z każdej strony. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.
Faworki najlepsze sa bardzo cienko rozwałkowane, wtedy są wyjątkowo kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat