Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruścik

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chrust - na tłusty czwartek... I nie tylko;)

Składniki:

Składniki:

mąka 4 szklanki
jaja 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
masło 82% 125 gramów
sól 1 szczypta
cukier 110 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
ocet 6 łyżek
śmietana 18-procentowa 330 gramów

Do posypania:

cukier puder 1 łyżka

Do smażenia:

smalec 800 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chruścik

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ucierając wbijaj po 1 jajku, wymieszaj z mąką, dodaj ocet, sodę oczyszczoną, śmietanę. Wyrób na gładkie ciasto. Przełóż do woreczka, włóż na 50 minut do zamrażalnika.

Ochłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 mm na stolnicy posypanej mąką. Wytnij paski 11 cm na 4 cm.
W każdym pasku zrób nacięcie długości 5-7 cm przez środek. Przez to nacięcie przewiń 1 koniec paska.
W rondlu rozgrzej tłuszcz. Ja smażyłam na smalcu (brałam z dużego pojemnika), ale na pewno będziesz potrzebować ok. 3-4 kostki smalcu sklepowego.

Chruścik wkładaj porcjami, smaż na złocisty kolorek. Odsączaj na papierowym ręczniku. Ostudzony chruścik posyp cukrem pudrem. Gotowe:)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:51
Pyszny chrust w sam raz na tłusty czwartek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak