Chrupiący relish marchewkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Prawdziwy, wyśmienity i wyrazisty smak. Relish marchewkowy wspaniale smakuje z ostrymi serami, mięsem, ale też z deserami, np. biszkoptowymi naleśnikami z odrobiną bitej śmietanki.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Relish

  • marchewka

    450 gramów
  • por (białe części)

    350 gramów
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • kolendra posiekana

    100 gramów
  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.25 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    400 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • cukier

    350 gramów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników:

Obraną marchew i pory kroimy w plasterki.
Marchew, czosnek, pory i kolendrę miksujemy pulsacyjnie w robocie kuchennym. Powinno być drobno posiekane.

Gotowanie:

Warzywa wsypujemy do garnka, dodajemy resztę składników, oprócz cukru i soku z cytryny.

Całość mieszając gotujemy bez przykrycia około 15 minut, potem dodajemy cukier. Dalej gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż masa będzie gęsta i ciemna.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.

Pasteryzacja:

Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Przechowujemy około 2 miesiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat