Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący relish marchewkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prawdziwy, wyśmienity i wyrazisty smak. Relish marchewkowy wspaniale smakuje z ostrymi serami, mięsem, ale też z deserami, np. biszkoptowymi naleśnikami z odrobiną bitej śmietanki.

Składniki:

Relish

marchewka 450 gramów
por (białe części) 350 gramów
ząbki czosnku 4 sztuki
kolendra posiekana 100 gramów
rodzynki 0.5 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.25 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
ocet balsamiczny 400 mililitrów
woda 50 mililitrów
cukier 350 gramów
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący relish marchewkowy

Przygotowanie składników:

Obraną marchew i pory kroimy w plasterki.
Marchew, czosnek, pory i kolendrę miksujemy pulsacyjnie w robocie kuchennym. Powinno być drobno posiekane.

Gotowanie:

Warzywa wsypujemy do garnka, dodajemy resztę składników, oprócz cukru i soku z cytryny.

Całość mieszając gotujemy bez przykrycia około 15 minut, potem dodajemy cukier. Dalej gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, do momentu aż masa będzie gęsta i ciemna.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą.

Pasteryzacja:

Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Przechowujemy około 2 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak