Chrupiący pstrąg z kurkami

Chrupiący pstrąg z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 tuszki
  • mąka orkiszowa

    3-4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło klarowane

    4-5 łyżek
  • cebula

    1
  • sól

    do smaku:
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • kremówka

    5-6 łyżek
  • kurki

    3 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki : 2 świeżutkie pstrągi
1 łyżka soku z cytryny
na panierkę : ok. 3 - 4 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
do smażenia : masło klarowane

dodatkowo : 3 garści kurek
1 cebula
5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka masła
świeży tymianek

do smaku : sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania : pstrągi kupiłam wypatroszone i z wyciętymi skrzelami więc odeszła mi duża część roboty. Oskrobałam je tylko, usunęłam oczy, nożycami kuchennymi odcięłam płetwy - oprócz jednej, górnej. Opłukałam tuszki dokładnie i wytarłam ręcznikami kuchennymi. Oprószyłam od środka i z wierzchu solą oraz pieprzem ziołowym, odłożyłam na ok. 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie oczyściłam kurki, większe porozrywałam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i smażyłam na ostrym ogniu ok. 3 min.. Gdy puściły sok dodałam śmietankę i chwilę razem gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i dosypałam trochę świeżych listków tymianku.

Tuszki, wcześniej przyprawione, skropiłam jeszcze sokiem z cytryny i obtoczyłam z wierzchu w mące orkiszowej, nadmiar strzepnęłam.
Rozgrzałam dużą patelnię - taką żeby pstrągi zmieściły się na niej w całości. Rozpuściłam ok. 4 łyżek masła klarowanego a gdy było dobrze rozgrzane położyłam na nim ryby. Smażyłam po ok. 3 - 4 min. z obu stron na ostrym ogniu żeby mięso szybko się ścięło a skórka zrumieniła. Przewracałam ostrożnie, pomagając sobie łopatkę żeby ryby się nie rozpadły. Na chwilkę, dosłownie na 2 minutki, przykryłam patelnię żeby mieć pewność, że ryba \"doszła\" - żeby sprawdzić czy jest dobrze usmażona można pociągnąć na płetwę grzbietową, tę której nie odcięłam - z gotowej ryby wyjdzie bez oporu.

Usmażone pstrągi przełożyłam na półmiski i polałam gęstym sosem kurkowym. Podałam z dodatkiem jarzyn z wody posypując jeszcze świeżym tymiankiem i koperkiem.
Taki zestaw bardzo nam smakował :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 03.05.2012 11:30
chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
smerfetka79 03.05.2012 11:30
chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
smerfetka79 03.05.2012 11:30
chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
smerfetka79 03.05.2012 11:30
chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
ewaa 13.02.2012 20:49
pstrąg do tego kurki niebo w gębie:)
jozefinach 24.11.2011 19:52
Pyszne, uwielbiam kurki.
Misia90 26.08.2011 10:40
extra
Marysia 26.08.2011 10:27
super
Karolina69 26.08.2011 10:09
fajne
Margo1 09.08.2011 13:46
jaki on piękny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat