Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące udka z majonezem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polecam bardzo smaczne, chrupiące udka, przyprawione a następnie wysmarowane majonezem i posypane bułką tartą. Udka w ten sposób przygotowane smakują wybornie.

Składniki:

udka z kurczaka 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majonez 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące udka z majonezem

Udka umyć, osuszyć a następnie natrzeć olejem i przyprawą uniwersalną. Tak przygotowane udka odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie udka włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posmarować majonezem i posypać bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec około 40 minut pod przykryciem. Po 40 minutach temperaturę piekarnika podwyższyć do 250 stopni i piec udka jeszcze około 20 minut. Podawać z ziemniaczkami itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:53
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak