Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące racuszki z borówką amerykańską i otrębami owsianymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
MLEKO KROWIE 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
borówka amerykańska 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
otręby owsiane 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące racuszki z borówką amerykańską i otrębami owsianymi

Mąkę wsypujemy do miski. Mleko wlewamy do mąki. Dodajemy otręby owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy energicznie za pomocą ręcznej trzepaczki.

Gdy składniki są już dobrze wymieszane dodajemy borówki i mieszamy delikatnie łyżką.

Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Nakładamy małe okrągłe porcje i smażymy do zarumienienia z obu stron. Żeby racuszki były chrupiące musimy to zrobić na silnie rozgrzanym oleju, którego nie może być zbyt za mało. W czasie smażenia zmniejszamy wielkość płomienia.

Wystudzone racuszki posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.02.2014 12:32
świetne placuszki :)
Klausia 11.02.2014 08:34
roszponka to tylko element dekoracyjny, ale jak coś ma ochotę to czemu by nie zjeść :D
anemon 11.02.2014 08:07
Podobają mi się Twoje racuszki, zwłaszcza, że są z borówkami. Chętnie zrobię, jedynie z roszponki zrezygnuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak