Chrupiące pulpeciki z soczewicy

Chrupiące pulpeciki z soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1,5 szklanki
  • kukurydza

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • bułka tarta

    50 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    1 szczypta
  • koperek

    1 pęczek
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę dwukrotnie płuczemy.

Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie.

Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.

Wbijamy jajko.

Wsypujemy mąkę i bułkę tartą

( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ).

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem.

Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki.

Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mysiunia

01.05.2013 08:33
i to mi się podoba :)

Renata9

30.04.2013 22:38
smaczne pulpeciki i zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat