Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące pulpeciki z soczewicy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1,5 szklanki
kukurydza 50 g
jajko 1 szt
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
sól 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 szczypta
koperek 1 pęczek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące pulpeciki z soczewicy

Soczewicę dwukrotnie płuczemy.

Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie.

Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.

Wbijamy jajko.

Wsypujemy mąkę i bułkę tartą

( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ).

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem.

Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki.

Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 01.05.2013 08:33
i to mi się podoba :)
Renata9 30.04.2013 22:38
smaczne pulpeciki i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak