Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Chrupiące placki ziemniaczane

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek staroploski szczypta
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące placki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki -(Tajfun lub Wiktoria) i cebulę obieramy,myjemy ucieramy na tarce o drobniutkich oczkach lub na miazgę ,ja tarłam przez maszynkę z cebulą również to samo robimy.
Krok 1 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
2
Następnie wbijamy jajka ,dodajemy mąkę pszenną i przyprawy do smaku mieszamy wszystko do połączenia
Krok 2 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
3
Patelnię rozgrzewamy z niewielką iloscią oleju i porcjami kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano
Krok 3 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
4
Podajemy posypane cukrem ,z dowolnym sosem czy ketchupem,mozliwosci jest wiele nam najbardziej smakują prosto z patelni z niczym:) Dzięki tej odmianie ziemniaków którą podałam w składnikach placuszki są żółciutkie i nigdy nie czernieją podczas smażenia.
Krok 4 - Chrupiące placki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 11.10.2013 20:58
wspaniałe!!!
pycia9 11.10.2013 15:55
uwielbiam placki ziemniaczane
lara 11.10.2013 10:44
pyszna klasyka!!!
Sylwia26 11.10.2013 09:51
moje ulubione :)
Ania84 11.10.2013 09:17
swiezutkie i chrupiace sa najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak