Chrupiące placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek staroploski

    szczypta
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Ziemniaki -(Tajfun lub Wiktoria) i cebulę obieramy,myjemy ucieramy na tarce o drobniutkich oczkach lub na miazgę ,ja tarłam przez maszynkę z cebulą również to samo robimy.
Krok 2 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Następnie wbijamy jajka ,dodajemy mąkę pszenną i przyprawy do smaku mieszamy wszystko do połączenia
Krok 3 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Patelnię rozgrzewamy z niewielką iloscią oleju i porcjami kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano
Krok 4 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Podajemy posypane cukrem ,z dowolnym sosem czy ketchupem,mozliwosci jest wiele nam najbardziej smakują prosto z patelni z niczym:) Dzięki tej odmianie ziemniaków którą podałam w składnikach placuszki są żółciutkie i nigdy nie czernieją podczas smażenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 11.10.2013 20:58
wspaniałe!!!
pycia9 11.10.2013 15:55
uwielbiam placki ziemniaczane
lara 11.10.2013 10:44
pyszna klasyka!!!
Sylwia26 11.10.2013 09:51
moje ulubione :)
Ania84 11.10.2013 09:17
swiezutkie i chrupiace sa najlepsze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat