Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól

    wg uznania
  • olej do smażenia

    wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chrupiące placki ziemniaczane

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub ścieramy na szatkownicy. Następnie do masy ziemniaczanej wsypujemy przesiatą mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy sól. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 2 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy na rumiano z obu ston.
Krok 3 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Po usmażeniu kładziemy placki na papierowym ręczniku, aby odciekł tłuszcz. Gotowe placki wykładamy na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

adelajda 21.02.2014 09:48
już od dłuższego czasu mam na nie ochotę muszę w końcu zrobić :)
Alex_M 02.01.2014 11:52
bardzo lubię :)
ONY_za_kare 08.12.2013 13:35
chętnie bym zjadł!
Bernadeta1 05.11.2013 00:29
bardzo lubię takie chrupiące placki ziemniaczane
IKrakowianka 30.10.2013 21:13
moje ulubione
alaaa 17.10.2013 18:49
fajne równe i złociutkie
EmciaPichci 18.07.2013 08:42
uwielbiam !
Aannkaa82 10.07.2013 22:17
Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jesć codziennie.
Pusia 07.03.2013 12:08
apetyczne
Ela15 22.01.2013 20:11
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat