Chrupiące placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól

    wg uznania
  • olej do smażenia

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub ścieramy na szatkownicy. Następnie do masy ziemniaczanej wsypujemy przesiatą mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy sól. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 2 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy na rumiano z obu ston.
Krok 3 - Chrupiące placki ziemniaczane foto
Po usmażeniu kładziemy placki na papierowym ręczniku, aby odciekł tłuszcz. Gotowe placki wykładamy na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 21.02.2014 09:48
już od dłuższego czasu mam na nie ochotę muszę w końcu zrobić :)
Alex_M 02.01.2014 11:52
bardzo lubię :)
ONY_za_kare 08.12.2013 13:35
chętnie bym zjadł!
Bernadeta1 05.11.2013 00:29
bardzo lubię takie chrupiące placki ziemniaczane
IKrakowianka 30.10.2013 21:13
moje ulubione
alaaa 17.10.2013 18:49
fajne równe i złociutkie
EmciaPichci 18.07.2013 08:42
uwielbiam !
Aannkaa82 10.07.2013 22:17
Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jesć codziennie.
Pusia 07.03.2013 12:08
apetyczne
Ela15 22.01.2013 20:11
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat