Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą

Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • maślaki

    100 gram
  • cebula

    1
  • kapusta kiszona

    2 garście
  • margaryna

    1-2 łyżki
  • pieprz

  • sól

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • masło

    70 gram
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę – grzybki kroimy w kostkę, cebulę również
Krok 2 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy – doprawiamy solą i pieprzem
Krok 3 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały – ponownie doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk.
Krok 5 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.
Krok 6 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki.
Krok 7 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony.
Krok 8 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno – polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

06.12.2013 11:57
wspaniałe :) chętnie bym zjadła kilka :D

ONY_za_kare

02.12.2013 09:50
smaczne pierożki!! :)

teresa18

16.10.2013 19:04
pyszniutko u ciebie

bgs1984

05.10.2013 14:59
pyszneeeee

marzenciak1985

05.10.2013 14:54
pychaaaaaaaaaaa

Kolorowa

27.09.2013 20:29
Bardzo interesujące, super wyglądają !

migotka28

25.09.2013 22:02
fajny pomysł na wykorzystanie maślaczków

Beatris

25.09.2013 14:47
Aż nabrałam ochoty na takie pierożki. Przepyszne.

aniagdz

25.09.2013 14:08
ciekawy przepis;)

tatiana2

25.09.2013 13:00
bardzo lubię pierogi, z maślakami nie próbowałam ale te wyglądają pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat