Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
maślaki 100 gram
cebula 1
kapusta kiszona 2 garście
margaryna 1-2 łyżki
pieprz
sól
mąka pszenna 1,5 szklanki
jogurt grecki 3 łyżki
masło 70 gram
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą

Kroki postępowania

1
Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę – grzybki kroimy w kostkę, cebulę również
Krok 1 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
2
Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy – doprawiamy solą i pieprzem
Krok 2 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
3
Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały – ponownie doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
4
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk.
Krok 4 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
5
Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.
Krok 5 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
6
Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki.
Krok 6 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
7
Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony.
Krok 7 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto
8
Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno – polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.
Krok 8 - Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.12.2013 11:57
wspaniałe :) chętnie bym zjadła kilka :D
ONY_za_kare 02.12.2013 09:50
smaczne pierożki!! :)
teresa18 16.10.2013 19:04
pyszniutko u ciebie
bgs1984 05.10.2013 14:59
pyszneeeee
marzenciak1985 05.10.2013 14:54
pychaaaaaaaaaaa
Kolorowa 27.09.2013 20:29
Bardzo interesujące, super wyglądają !
migotka28 25.09.2013 22:02
fajny pomysł na wykorzystanie maślaczków
Beatris 25.09.2013 14:47
Aż nabrałam ochoty na takie pierożki. Przepyszne.
aniagdz 25.09.2013 14:08
ciekawy przepis;)
tatiana2 25.09.2013 13:00
bardzo lubię pierogi, z maślakami nie próbowałam ale te wyglądają pysznie :)
Mniam 25.09.2013 11:18
Muszą być bardzo smaczne.
Olga_SK 25.09.2013 10:21
Coś nowego dla mnie! Świetny pomysł :)
matesko 25.09.2013 09:16
zachęcające
Magula 25.09.2013 08:25
świetny przepis Mysiuniu
Stenka 25.09.2013 08:21
smaczne jedzonko i na czasie teraz
Katarzyna59 25.09.2013 07:41
super smaczne
marinia 24.09.2013 23:06
To musi być przepyszne!!!
stokrotka 24.09.2013 22:50
same pyszności serwujesz!
Sroczka 24.09.2013 22:45
Te pierożki wyglądają przepysznie.
Katarzyna/kate1980 24.09.2013 22:28
ciekawe połączenie
babajaga1969 24.09.2013 22:06
musiały być wspaniale pyszne
paulina2157 24.09.2013 21:37
wyglądają bardzo apetycznie
Adamorek 24.09.2013 21:26
coś wyśmienitego
everay 24.09.2013 21:03
pięknie wyglądaja
Piotr-21 24.09.2013 20:59
musze zrobić takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak