Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące paluszki z makiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mak 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 8 gram
margaryna 4 łyżka (stopiona)
woda 1/3 szklanka
mleko 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące paluszki z makiem

Mąkę wymieszać z makiem, solą i cukrem.

W wodzie rozmieszać drożdże i wlać do mąki z dodatkami, dodać tłuszcz.

Wyrobić elastyczne ciasto, przełożyć do miseczki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z ciasta ucinać małe kawałki i wałkować grube paluszki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluszki smarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec w 190' ok. 15 minut aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 31.12.2012 18:22
super
gosia561 30.12.2012 02:56
idealne do piwka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak