Chrupiące paluszki z makiem

APM

APM

Chrupiące paluszki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mak

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    8 gram
  • margaryna

    4 łyżka (stopiona)
  • woda

    1/3 szklanka
  • mleko

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z makiem, solą i cukrem.

W wodzie rozmieszać drożdże i wlać do mąki z dodatkami, dodać tłuszcz.

Wyrobić elastyczne ciasto, przełożyć do miseczki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z ciasta ucinać małe kawałki i wałkować grube paluszki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluszki smarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec w 190' ok. 15 minut aż się zarumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Isia

31.12.2012 18:22
super

gosia561

30.12.2012 02:56
idealne do piwka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat