Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Chrupiące pałki z kurczaka

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chrupiące pałki z kurczaka to bardzo popularne i smaczne danie z restauracji. A co powiesz na to, by podobny przepis zrobić w swoim domu? :) 

Składniki:

pałki z kurczaka
6-8 sztuk
maślanka
1 szklanka
płatki kukurydziane
1-1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące pałki z kurczaka

Sprawdzony, domowy przepis na chrupiące pałki z kurczaka panierowane w płatkach śniadaniowych. Wcześniejsze namoczenie mięsa w maślance i zostawienie na noc w rękawie w lodówce sprawi, że kurczak będzie niezwykle delikatny i soczysty. Przekonaj się sam!

Pałki umyć, osuszyć, natrzeć porządnie solą zmieszaną z pieprzem i papryką, włożyć do torebki foliowej (ja wzięłam taką z grubej folii, do mrożonek, najlepsza byłaby strunowa) i wlać maślankę. Torebkę trzeba zawiązać, ale tak jak najbliżej mięsa i żeby zostało w środku jak najmniej powietrza. Kiedy torebka jest już zamknięta należy trochę pomiętosić mięso aby było całe oblane maślanką. Torebkę z mięsem odkładamy, najlepiej na noc, do lodówki.

Płatki śniadaniowe kruszymy - ja zrobiłam to wsypując je to torebki, zamykając ją i rozgniatając je wałkiem do ciasta. Kurczaka osączamy z zalewy, obtaczamy dokładnie w płatkach i układamy na wysmarowanej łyżką oleju blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (w temperaturze 170 stopni C) i pieczemy ok. 30-40 minut.

W trakcie pieczenia trzeba zajrzeć do kurczaczka i jeśli będzie się zbyt szybko rumienił, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

Podawać z surówką. Do chrupiących pałek z kurczaka znakomicie pasują też frytki oraz sosy / dipy. 

Chrupiące pałki z kurczaka smakują najlepiej na gorąco, ale jeśli zostanie Ci kilka kawałków to można je odłożyć do lodówki i zjeść później. Są całkiem niezłe też na zimno.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 06.09.2011 22:05
robię podobne, pycha
Misia90 21.08.2011 15:03
fajne
Marysia 21.08.2011 14:59
super
Karolina69 21.08.2011 14:54
fajne
ewaa 19.06.2011 20:44
pycha:)
mirosława4 20.05.2011 19:07
zjadłabym taką pałeczkę mniam:)
wiktor188 16.01.2011 21:01
Pycha
katarzynka455 08.10.2010 14:49
proste, smaczne i chrupiące
bogumiła3 15.09.2010 16:22
pycha
misia53 20.08.2010 21:39
Do poczekalni....
jolanka1 06.08.2010 00:16
Ciekawy przpis , dodaję :)
RenataZ-et 20.07.2010 19:01
Pychotka, aż ślinka cieknie!
Anula1 17.07.2010 10:20
Taki kurczaczek to cos dla mnie:)
Ewa104 15.07.2010 12:20
Dodaję do księgi z ulubionymi.Smaczka mi narobiłaś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak