Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące pałki z kurczaka
Sprawdzony, domowy przepis na chrupiące pałki z kurczaka panierowane w płatkach śniadaniowych. Wcześniejsze namoczenie mięsa w maślance i zostawienie na noc w rękawie w lodówce sprawi, że kurczak będzie niezwykle delikatny i soczysty. Przekonaj się sam!
Pałki umyć, osuszyć, natrzeć porządnie solą zmieszaną z pieprzem i papryką, włożyć do torebki foliowej (ja wzięłam taką z grubej folii, do mrożonek, najlepsza byłaby strunowa) i wlać maślankę. Torebkę trzeba zawiązać, ale tak jak najbliżej mięsa i żeby zostało w środku jak najmniej powietrza. Kiedy torebka jest już zamknięta należy trochę pomiętosić mięso aby było całe oblane maślanką. Torebkę z mięsem odkładamy, najlepiej na noc, do lodówki.
Płatki śniadaniowe kruszymy - ja zrobiłam to wsypując je to torebki, zamykając ją i rozgniatając je wałkiem do ciasta. Kurczaka osączamy z zalewy, obtaczamy dokładnie w płatkach i układamy na wysmarowanej łyżką oleju blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (w temperaturze 170 stopni C) i pieczemy ok. 30-40 minut.
W trakcie pieczenia trzeba zajrzeć do kurczaczka i jeśli będzie się zbyt szybko rumienił, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Podawać z surówką. Do chrupiących pałek z kurczaka znakomicie pasują też frytki oraz sosy / dipy.