Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące kulki soczewicowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 150 gram
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
koper włoski 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
soczewica czerwona 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące kulki soczewicowe

Kuleczki zostały zjedzone zanim zdążyłam je obfotografować , mam za to miłe zdjęcia z ich przygotowywania :) Przepis na Garam masala znajdziecie w jako mój pierwszy przepis na DS tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/158971/przyprawowa-mieszanka-garam-masala-krolowa-indii.html

Groch i obydwie soczewice mieszamy w głębokiej misce zalewamy zimną wodą płuczemy , odsączamy i znów zalewamy zimną wodą , płuczemy zalewamy i zostawiamy na około 2 godzinki.

Całość odsączamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach . dodajemy zmielone ziarna kopru włoskiego , chili , sól i garam masala. cała masę ugniatamy i formujemy kuleczki .W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka kuleczek na raz, gdy się dobrze zrumienią wyławiany je i odkładamy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Podajemy na ciepło z sosami np. cynamonowo pomidorowym do którego przepis tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/199099/zachwycajacy-sos-pomidorowo-cynamonowy.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 27.04.2012 17:25
super
Urszula5 14.04.2012 21:21
ciekawe
Wojt@s
Wojt@s 31.03.2012 21:08
extra
ziutula
ziutula 29.03.2012 23:56
od niedawna zasmakowała mi soczewica, wypróbuję Twoje dzieło...
kriso 11.03.2012 12:18
super
Cynowa_Beata 08.03.2012 11:53
O ale tutaj akurat nie ma czarnuszki ale i tak występuje w innych moich przepisach, akurat jakoś będę dodawać 2 nowe z czarnuszka właśnie, tak wiec polecam .. A wiecie że kiedyś w Polsce chleb był tradycyjnie posypywany właśnie czarnuszką :)
cooleczka 06.03.2012 17:49
właśnie nie mam czarnuszki, ale skoro tak polecasz, to najpierw ją zdobędę :)
Cynowa_Beata 06.03.2012 11:33
hymm... łyżeczką podprażonej na suchej patelni kolendrą i zmielona razem z goździkiem i pieprzem? Przepis na Garam masala jest bardzo prosty i mam go w swoich przepisach.Jak już raz przygotujesz sobie taka przyprawę to nigdy jej nie będziesz chciała zastępować :D Zobacz sobie przepis i zdecyduj co z tych przypraw masz na szybko :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/158971/przyprawowa-mieszanka-garam-masala-krolowa-indii.html
cooleczka 05.03.2012 18:25
a czy można zrobić wersję ekspresową, zastępując czymś garam masala?
kochanyptysiu 05.03.2012 10:43
ja też wypróbuję
cooleczka 03.03.2012 19:44
rzeczywiście wydają się być pyszne - kolejny przepis do spróbowania
malcik111 08.02.2012 09:28
ok, pytanie juz nieaktualne:) mam przepis z Twojej księgi nie zauważyłam:(
malcik111 08.02.2012 09:21
hej, a gdzie można dostać garam masala? od kliku dni próbuję namierzyć w sklepach ale nie widzę.
caralajna 07.02.2012 16:48
nie wątpię że zniknęły szybko, też lubię kotlety z soczewicy ale trochę inaczej je przyrządzam..
Cynowa_Beata 07.02.2012 12:47
Proszę o usuniecie , przepis miał być krok po kroku , ponieważ był zbyt smaczny i nie mam zdjęć gotowego produktu. Ale puki jest korzystać można.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak