Chrupiące krążki z kalmarów w panierce, marynowane w limonce i czosnku

Chrupiące krążki z kalmarów w panierce, marynowane w limonce i czosnku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary krążki mrożone

    30 sztuk
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • drożdże suche

    2 g
  • sól

  • limonka

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • oliwa

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek drobno kroimy, dodajemy do niego oliwę i sok wyciśnięty z limonki. Krążki kalmarów zalewamy marynatą i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie kalmary osuszamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą.

Do foliowego woreczka wsypujemy obie mąki i suche drożdże. Mieszamy i wkładamy kilka kalmarów. Potrząsamy woreczkiem, aby krążki były dobrze obtoczone w mące. Wyjmujemy z woreczka i wkładamy do niego nowe krążki. Powtarzamy do czasu, aż wszystkie krążki będą miały gotową panierkę. Przed smażeniem otrzepujemy z nadmiaru mąki.

Na garnku rozgrzewamy olej. Smażymy krążki, aż będą mieć złoty kolor, a panierka będzie chrupiąca. Trzeba pilnować bo trwa to bardzo szybko. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Doskonale smakują zarówno na gorąco jako dodatek do dania głównego, bądź na zimno do sałatek i jako samodzielna przekąska.

Zakochałam się w tych chrupiących krążkach mimo, że to mój pierwszy raz kiedy w ogóle odważyłam się spróbować jakichkolwiek owoców morza (oprócz każdemu znanych ryb). Zawsze towarzyszyły mi dziwne uczucia, na samą myśl, że miałaby coś takiego zjeść :) Odwagi, może i Wy zasmakujecie się w nich. U mnie na pewno na stałe zagoszczą w menu. Śmiało mogę powiedzieć, że to moje odkrycie roku :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

09.12.2013 07:22
zapowiada się smacznie

ao_12

07.12.2013 21:22
nie jadłam jeszcze kalmarów, myślę,że się skuszę :)

Klausia

07.12.2013 17:30
Olga! Osz Ty z tym piwem :D Tak swoją drogą to do piwa bardzo pasuje, jak i białego wina :)

Pyszota

07.12.2013 13:48
nigdy nie próbowałam ale na pewno są dobre

Olga_SK

07.12.2013 13:21
Idealna przekąska do piwka, nie? :D

Marta11

07.12.2013 11:53
bardzo apetyczne

norweska20

07.12.2013 11:36
w takiej panierce jeszcze nie jadłam..super

nutellla

07.12.2013 11:23
smaczne :)

Niki22

07.12.2013 10:29
genialna przekaska poprostu palce lizac :)

patryska76

07.12.2013 10:21
Ciekawa przekąska ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat