CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż jaśminowy

    150 g
  • mąka

    3 łyzki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • jajka

    1 szt
  • woda

    125 ml
  • sezam

    3 łyzki
  • sól do smaku

    1 łyzeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 łyzka
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej do smażenia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy al dente, studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy.

Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody.

Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek - wszystko razem dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy gorace np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

21.01.2016 22:50
Jakie apetyczne!!!

Kuchenka

04.02.2015 12:28
apetycznie wyglądają

Kluska_87

04.02.2015 11:13
musze to zrobić !

Monika-twin

04.02.2015 10:33
FAJNY POMYSŁ.

joanna43

04.02.2015 09:48
fajne kotleciki z pewnością to wypróbowania

pajbek

04.02.2015 09:40
Muszą być pyszne :-)

Justi2401

04.02.2015 09:21
Pyszności, uwielbiam kotlety ryżowe, ale jeszcze nigdy nie robiłam z jaśminowego :)

Barbara13

03.02.2015 23:02
Jaki fajny,ciekawy i smaczny pomysł

Ania321

03.02.2015 22:31
Ciekawy przepis :)

Sroczka

03.02.2015 22:13
Pysznie te kotlety wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat