Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 150 g
mąka 3 łyzki
papryka czerwona 1 szt
jajko 1 szt
woda 125 ml
sezam 3 łyzki
sól do smaku 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sos sojowy 1 łyzka
czosnek 1 ząbek
szczypiorek 1 pęczek
olej do smażenia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

Ryż gotujemy al dente, studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy.

Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody.

Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek - wszystko razem dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy gorace np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 21.01.2016 22:50
Jakie apetyczne!!!
Kuchenka 04.02.2015 12:28
apetycznie wyglądają
Kluska_87 04.02.2015 11:13
musze to zrobić !
Monika-twin 04.02.2015 10:33
FAJNY POMYSŁ.
joanna43 04.02.2015 09:48
fajne kotleciki z pewnością to wypróbowania
pajbek 04.02.2015 09:40
Muszą być pyszne :-)
Justi2401 04.02.2015 09:21
Pyszności, uwielbiam kotlety ryżowe, ale jeszcze nigdy nie robiłam z jaśminowego :)
Barbara13 03.02.2015 23:02
Jaki fajny,ciekawy i smaczny pomysł
Ania321 03.02.2015 22:31
Ciekawy przepis :)
Sroczka 03.02.2015 22:13
Pysznie te kotlety wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak