Chrupiące kopytka na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kopytka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki

Dodatki

  • cebula biała

    1 sztuka , cukrowa
  • masło 82%

    100 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kopytka:Ziemniaki obrać umyć , ugotować w osolonym wrzątku.
Odcedzić , osuszyć , pozostawić do wystudzenia.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać jajko oraz mąki.
Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną , z kawałków ciasta formować wałeczki , wycinać ukośne , małe kopytka.
Gotować z osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.

Dodatki:Cebulę , pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 1/2 masła , zrumienić cebulę , wsypać cukier.
Dodać resztę masła oraz bułkę tartą , smażyć do połączenia się składników.

Do zasmażki dodać kopytka , dokładnie wymieszać.
SzczyptaChili
Sekretem idealnych kopytek jest delikatność ciasta ziemniaczanego z nie przesadzoną ilością mąki pszennej. Otulone słodką warstwą z cukrowej cebuli oraz chrupiącej bułki tartej smakują wyśmienicie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 06.03.2017 16:28
pyszności :)
SzczyptaChili 06.10.2016 11:01
Zgadzam się były pyszne , dziękuję :)
kasia.s 03.10.2016 15:30
Pysznie wyglądają :)
AZgotuj 03.10.2016 13:55
Wspaniałe , uwielbiam
Małgorzata92 03.10.2016 13:28
Fajne danie :)
Ania321 03.10.2016 13:19
coś, co bardzo lubię :)
Futka 03.10.2016 13:03
Przepyszne kopytka :D Mniam <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat