Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące kąski z kurczaka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
płatki kukurydziane 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka 2 szklanki
jaja 3 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
olej 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące kąski z kurczaka

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy je solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, w trzeciej łączymy ze sobą bułkę tartą i pokruszone drobno płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku.
Krok 1 - Chrupiące kąski z kurczaka foto
2
Następnie obtaczamy je w płatkach kukurydzianych z bułką. Wkładamy je na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor przekręcając je na drugą stronę w trakcie smażenia.
Krok 2 - Chrupiące kąski z kurczaka foto
4
Po usmażeniu wyjmuje je na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kąski podajemy z sosem czosnkowym.
Krok 3 - Chrupiące kąski z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 19.01.2015 13:25
Pyszny kurczak! Tylko chrupać :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak