Chrupiące kąski z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • płatki kukurydziane

    1 szklanka
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • przyprawa do gyrosa

    do smaku
  • olej

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrupiące kąski z kurczaka foto
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy je solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka, w trzeciej łączymy ze sobą bułkę tartą i pokruszone drobno płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku.
Krok 2 - Chrupiące kąski z kurczaka foto
Następnie obtaczamy je w płatkach kukurydzianych z bułką. Wkładamy je na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor przekręcając je na drugą stronę w trakcie smażenia.
Krok 3 - Chrupiące kąski z kurczaka foto
Po usmażeniu wyjmuje je na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kąski podajemy z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 19.01.2015 13:25
Pyszny kurczak! Tylko chrupać :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat