Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące bułeczki z jaglanką

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
drożdże świeże 15 g
cukier 1 lyzeczka
masło lub margaryna 50 g
płatki jaglane 50 g + do posypania
kasza jaglana 200g ugotowanej
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące bułeczki z jaglanką

Kroki postępowania

1

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić.
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.
Krok 1 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto
2

Wlać rozczyn i roztopiony tłuszcz i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 2 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.
Krok 3 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto
4

Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.
Krok 4 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto
5

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 08.01.2015 20:50
Pyszne bułeczki :-)
Bernadeta1 08.01.2015 18:39
podziwiam Twoją pomysłowość
Beatris 08.01.2015 16:27
Z przyjemnością zjadłabym taką bułeczkę na śniadanko :)
Krzysztof15 08.01.2015 15:26
świetne domowe pieczywko
Renata9 08.01.2015 14:56
bardzo pyszny chlebek
gosia561 08.01.2015 12:41
cudne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak