Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące bagietki Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 2 szk
mleko 2 szk letnie
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
mąka pszenna 1 kg typ 750
mąka pszenna 1/2 kg typ 500
olej rzepakowy 1/3 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące bagietki Zewy


Do miski wrzucić drożdże i wsypać cuker.
Odstawić do momentu aż drożdże zrobią się płynne.
Następnie do drożdży wlać mleko i wodę a potem wsypywać stopniowo mąki zmieszane z solą.
Mieszać drewnianą łyżką a gdy zacznie się wszystko łączyć dodać olej i wyrobić ciasto ( nadal w misce ).
Oprószyć ciasto mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i podzielić na 10 części.
Z każdej formować podłużne ( na długość szerokości blaszki z wyposażenia kuchenki ) bagietki układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Każdą bagietkę oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Potem nagrzać piekarnik na 210 stopni ( z termoobiegiem ) i gdy bagietki wyrosną szybko naciąć ukośnie ostrym nożem a piekarnik naparować spryskując go wewnątrz wodą ( używam do tego celu butelki ze spryskiwaczem ).
Włożyć blaszki ( 2 naraz na odpowiednich poziomach ) i piec bagietki 10 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 195 ( też z termoobiegiem ) i piec dalej przez 15 minut.
Gotowe bagietki wyjąć z piekarnika i wystudzić.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 28.06.2016 14:36
Wygląda przepysznie :)
Habibi 27.06.2016 21:03
bardzo zachęcające :)
mirosława4 27.06.2016 18:50
apetyczne :)
Babeczka35 27.06.2016 18:09
Uwielbiam domowe pieczywo.
cukiereczek 27.06.2016 17:47
Rewelacyjne,Cudownie wypieczone
ben-ka 27.06.2016 15:11
Bardzo apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak