Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca sałatka na bazie pora z płatkami owsianymi oraz prażonym słonecznikiem i pinią

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki sałatki

por 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 sztuka
ogórek konserwowy Smak 2 sztuka
płatki owsiane 3 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
orzechy piniowe 1 łyżka

Składniki dressingu

jogurt naturalny 3 łyżka
majonez light 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Po pokrojeniu pora warto go osolić, odstawić na kilka minut i odcisnąć sok. Dzięki temu por nieco zmięknie, a sałatka nie będzie "podchodzić wodą".

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca sałatka na bazie pora z płatkami owsianymi oraz prażonym słonecznikiem i pinią

Pora, paprykę i ogórki konserwowe drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych warzyw. Płatki owsiane wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości - od czasu do czasu mieszając. Ostudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika oraz orzechy piniowe. Jogurt połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem białym Prymat, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przed podaniem sałatkę obficie posypać prażonymi ziarnami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.01.2015 12:27
Bardzo fajna
Mira85 03.01.2015 19:25
pyszna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak