Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca chałka z wanilią i konfiturą z czarnej porzeczki Konrada Birka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier kryształ 3 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
mleko 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
wanilia 1 laska
chałka 1 szt.
masło 50 g
rodzynki 1/2 szklanki
konfitura z czarnej porzeczki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca chałka z wanilią i konfiturą z czarnej porzeczki Konrada Birka

Konrad Birek poleca:
Chałkę pokroić w plastry grubości 1 cm, posmarować z jednej strony masłem i układać na przemian w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym wcześniej masłem).
W misce ubić jajka z białym cukrem, mlekiem, śmietaną oraz nasionami wanilii. Taką mieszaniną zalać przygotowaną wcześniej chałkę, lekko docisnąć i odstawić na kilka minut, aby płyn się wchłonął. Następnie posypać namoczonymi w rumie rodzynkami i brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z łyżką konfitury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.05.2017 08:00
pyszna do mleka na sniadanie
Bartek Klucha 27.04.2015 12:05
Wygląda smacznie ;p
kasienka23 24.03.2015 20:41
ciekawe danie, wygląda zachęcająco!
Smaczna_B 24.03.2015 16:14
Sama nazwa zachęca do zjedzenia.
Wiktoria29 24.03.2015 15:42
chętnie bym spróbowała
dodi 24.03.2015 15:14
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak