Chrupiąca chałka z wanilią i konfiturą z czarnej porzeczki Konrada Birka

Chrupiąca chałka z wanilią i konfiturą z czarnej porzeczki Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt.
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • śmietana

    1 szklanka
  • wanilia

    1 laska
  • chałka

    1 szt.
  • masło

    50 g
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • konfitura z czarnej porzeczki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Chałkę pokroić w plastry grubości 1 cm, posmarować z jednej strony masłem i układać na przemian w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym wcześniej masłem).
W misce ubić jajka z białym cukrem, mlekiem, śmietaną oraz nasionami wanilii. Taką mieszaniną zalać przygotowaną wcześniej chałkę, lekko docisnąć i odstawić na kilka minut, aby płyn się wchłonął. Następnie posypać namoczonymi w rumie rodzynkami i brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z łyżką konfitury.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

28.05.2017 08:00
pyszna do mleka na sniadanie

Bartek Klucha

27.04.2015 12:05
Wygląda smacznie ;p

kasienka23

24.03.2015 20:41
ciekawe danie, wygląda zachęcająco!

Smaczna_B

24.03.2015 16:14
Sama nazwa zachęca do zjedzenia.

Wiktoria29

24.03.2015 15:42
chętnie bym spróbowała

dodi

24.03.2015 15:14
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat